10 tijdverspillers die je het best achterwege laat

We klagen allemaal over ons gestrest bestaan en tijdsgebrek. Maar tegelijk besteden we ook enorme hoeveelheden tijd aan nutteloze zaken.

We hebben de top tien van tijdverspillend gedrag voor jou op een rijtje gezet:

1. Jezelf afvragen wat andere mensen denken

Het heeft geen zin, je kan toch nooit in iemands hoofd kruipen. En mocht je het weten, zou je er echt gelukkiger door worden? De kans is klein…

2. Jezelf afvragen hoe je leven er zou uitzien mocht je…

‘Gedane zaken nemen geen keer’ is een spreuk die de piekeraars onder ons boven hun bed zouden moeten hangen. Natuurlijk is het goed af en toe stil te staan bij genomen beslissingen. Uren en dagen verspillen met mijmeren over andere (en betere) keuzes die je had kunnen maken zullen je de verloren tijd niet teruggeven.

3. Jezelf voorstellen wat het ergste is dat zou kunnen gebeuren

Geef toe, het worst case scenario komt toch vrijwel nooit uit. En dan nog, je verbeelding is waarschijnlijk niet goed genoeg om je echt een voorstelling te maken van het slechtste dat zou kunnen gebeuren. Het is je kostbare tijd niet waard.

4. Jezelf zorgen maken om de economie

Ben je een politicus of de directeur van de Nederlandse Bank? Dan mag je deze overslaan. In alle andere gevallen: je kan er toch niets aan doen, dus maak je er ook niet druk over, de economie is wat ze is.

5. Jezelf kwaad maken in het verkeer

Denk je echt dat door kwaad te worden, te schreeuwen en te vloeken andere mensen betere chauffeurs zullen worden of dat de file plots zal verdwijnen? Nee dus. Adem diep in en uit, tel tot tien en concentreer je op iets dat wel nuttig voor je kan zijn. Je audioboek ‘Italiaans voor beginners’ bijvoorbeeld…

6. Je ouders de schuld geven voor de persoon die je geworden bent

We zijn blijkbaar met z’n allen bereid om therapeuten te betalen voor het luisteren naar uren en uren van zelfbeklag over de persoon die we geworden zijn. En dat is bijna altijd de fout van onze ouders. Niemand is perfect, jij niet, je ouders dus ook niet (ze zijn enkel het product van hun opvoeding). Tenzij je jeugd je echt getraumatiseerd heeft is het compleet nutteloos om daar tijd aan te verspillen.

7. Astrologie

Ja, je weet het wel.

8. Klagen over zaken die je zelf niet in de hand hebt

Nee, het weer zit niet mee en ja, je baas is een ellendeling. Maar ga je daar iets aan veranderen door te klagen?

9. De perfectie verwachten

Perfectionisten zijn meesters in het verliezen van tijd met nutteloze zaken. Perfectie bestaat niet en door er constant naar de streven in plaats van tevreden te zijn met iets dat goed is verlies je kostbare tijd.

10. Discussies aangaan met wildvreemden

Met mensen die je kent kan het nuttig zijn te discussiëren over zaken waarover je het eens of niet eens bent. Dat kan je relatie versterken en vooruit helpen. Maar in debat gaan met een wildvreemd iemand (wiens referentiekader je totaal vreemd is) zal je enkel energie kosten en zal er waarschijnlijk niet toe leiden dat die persoon z’n mening herziet.