Het gaat niet om wat je kent, maar wie je kent!

De groeiende markt en concurrentie, maakt de titel van deze blog alleen maar actueler. Maar, gelukkig wordt dankzij technologie, het netwerken steeds makkelijker. En toch is het opbouwen en onderhouden van een netwerk nog een mysterie voor velen onder ons.

Zelf heb ik aan de lijve ondervonden dat netwerken ongelooflijk veel kansen kan bieden, zolang je ze maar ziet. Zoals Denzel Washington ooit zei: “Geluk is wanneer er een kans voorbijkomt en je voorbereid bent deze te pakken”.

Het belangrijkste is de voorbereiding en die begint gelijk.

4 technieken om jouw netwerk op te bouwen en optimaal te gebruiken:

Gerichte vragen

Alvorens het netwerk van je dromen op te bouwen, is het belangrijk jezelf een aantal cruciale vragen te stellen:

  • Wat zijn mijn lange termijn en korte termijn doelstellingen?
  • Wie maakt al deel uit van mijn netwerk?
  • Welk type persoon wil ik aan mijn netwerk toevoegen?
  • Hoe ga ik waarde toevoegen voor de personen in mijn netwerk?
  • Hoe kan ik impact maken bij anderen? Hoe kan ik ze helpen?

Door deze vragen te beantwoorden zal je een stappenplan en een fundamentele blauwdruk opbouwen. En dan… actie!

Gebruik sociale media

Wat zou het toch prachtig zijn om een bestand van duizenden Professionals ter beschikking te hebben. Nou, die is er! Gebruik LinkedIn!

Wees niet bang om onbekenden een bericht te sturen, of relaties van jouw relaties te benaderen. Maar, vergeet vooral niet een persoonlijk bericht te sturen. Prachtig zodra het rad gaat draaien! Deuren, waarop je niet gehoopt had, gaan voor je open.

Onderhoud je relaties

Hoe dikwijls is het al gebeurt dat je een visitekaartje kreeg en verder niets mee gedaan hebt? Hoe dikwijls heb je al iets nodig gehad van iemand, maar niet durven vragen omdat je hem al tijden gesproken hebt? De oplossing is zo simpel: Maak eens spreadsheet!

Maak een overzicht van al je contacten en de laatste keer dat je ze gesproken hebt. Stel je als doel om ze maandelijks (OK dan! driemaandelijks) te benaderen – telefoon, email, berichtje, afspraak of stuur ze een artikel dat op één of andere manier een binding bevat.

Ga je netwerk verbinden

Goed werk tot zover! Je weet wie je in je netwerk wil, je bent meester in het gebruik van sociale media en je hebt een systeem ontwikkeld om jouw contacten regelmatig te benaderen.

Het is dan tijd voor de laatste stap: jouw netwerk verbinden.

Een tijdje terug begeleidde ik een workshop voor professionals (optimaliseren van klantenrelaties). Mijn contactpersoon had de wens uitgesproken om de dag af te ronden met het belang van hun fysieke uitstraling. Ik wist dat iemand uit mijn netwerk haar activiteiten als styliste wilde uitbreiden naar bedrijven. Ik heb ze met elkaar in contact gebracht en de dag werd een groot succes.

Je eigen succes uitbouwen is niet makkelijk; het vraagt veel werk, tijd, vallen en opstaan. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Je hebt de kans om een netwerk op te bouwen van professionals, vrienden en familie die je allemaal kunnen helpen jouw doelen te bereiken.

Dus, geef voor jezelf antwoord op die hardnekkige vragen, doe een inspanning om jezelf te laten zien, verbind je contacten en wees voorbereid want sommige kansen komen maar éénmaal langs!