Hoe word je een snelle leerling

De meeste onder ons zijn goed in het toepassen van wat we in het verleden gedaan of gezien hebben. We zijn op ons gemak, als we oplossingen moeten invoeren die in het verleden al ooit gewerkt hebben of problemen oplossen die we al zijn tegengekomen. De uitdaging is er pas als we iets moeten doen dat we nog nooit gedaan hebben, een nieuw probleem oplossen of een ingewikkelde situatie ontrafelen.

In de nieuwe wereld waar alles vlugger veranderd en ontwricht is, is ons vermogen om snel te leren een belangrijke succesfactor. Heb je deze vaardigheid niet, is de kans groot dat je over enige tijd voorbijgestreefd bent.

Graaf dieper en ga tot de wortel van de oorzaak

Ons brein is meester in het maken van logische connecties als het een probleem treft; dit is prima als je de situatie al eerder aangetroffen en aangepakt hebt. Maar als je voor een nieuwe situatie komt te staan, is het verstandig om als vertrekpunt je de vraag “Waarom” te stellen. Stel meerdere keren die vraag om zoveel mogelijke oorzaken te ontdekken. Dit verhoogt je kansen om de ideale oplossing te bedenken aangezien je meer verbanden kan leggen. Zoek naar patronen in de gegevens die je opgraaft en ga op zoek naar gemeenschappelijke oorzaken.

Vlug succes is een mythe

De beste oplossing vinden vraagt tijd. Verplicht jezelf om verschillende alternatieven onder de loep te nemen. Bouw een feedback cyclus in. Het helpt om de ideale oplossing te vinden.

Tegendraads denken helpt

Als je een nieuw probleem tegenkomt, draai het dan ondersteboven. Stel je de vraag wat het minst waarschijnlijke zou kunnen zijn, wat het probleem niet omvat of niet bijdraagt. Tegendraads denken help je nieuwe perspectieven te bouwen en geeft je een holistisch beeld van het probleem.

Gebruik je netwerk

Speel niet superman. Gebruik de hulp van je collega’s en vrienden, deel je hersenspinsels, en vraag feedback over je gedachtengang. Met anderen praten helpt je om je vooroordelen en blinde vlekken te ontdekken en op te lossen. Hoe eerder je dat doet in het proces, hoe beter. Het is aangetoond dat als je beroep doet op mensen met veel verschillende achtergronden, de meest innovatieve oplossingen tewerkgesteld worden.

Voer vlugge en echte experimenten uit

Eens je een aantal alternatieven hebt liggen, onderwerp ze allemaal aan beschikbare tests en kritiek. Vergeet niet, vrijheid en openheid van ideeën bevorderen creativiteit en innovatie.