Leren je gemakkelijk te voelen in het ongemakkelijke.

Zaterdag zag ik onze buurman in grote discussie met zijn zoontje Luca. Sinds enige tijd fietst Luca stoer en trots het pleintje rond. Maar wel veilig, met zijwieltjes. Hoog tijd, vond zijn vader, om die zijwieltjes weg te halen. Nou, dat ging niet zomaar. Je kon op afstand zien (soms zelfs horen) dat Luca het er niet mee eens was. Hij vond het eng. Stel dat ik val, stel dat het niet lukt. Luca wou geen risico’s nemen. Maar vader zette door en op een zeker moment nam Luca de grote beslissing: hij ging ervoor! Versterkt door de nodige aanmoedigingen, gelovend in zijn kunnen en de nodige moed samenrapend, zette hij de stap om uit zijn veilige comfortzone te stappen.

Heb jij je zijwieltjes nog?

Zo hebben we allemaal een aantal comfortzones. Onze veilige plekjes en situaties die we steeds weer opzoeken omdat ze ons de nodige veiligheid bieden. Onze veiligheidsmechanismen. Onze vangnetten waarop we kunnen terugvallen als we ons bedreigd of ongemakkelijk voelen door de ‘grote wereld’.

En toch, als je persoonlijk wil groeien is het van essentieel belang dat je regelmatig uit je comfortzone stapt. Het is niet makkelijk en vraagt om bewust een aantal inspanningen te leveren. Het voelt onnatuurlijk en onhandig.

Comfortzones spelen niet alleen een rol in ons doen en kunnen maar ook in onze manier van omgaan met anderen. Een groot percentage mensen hebben de neiging om steeds weer dezelfde plekken op te zoeken, dezelfde vakantieoord, hetzelfde restaurant, dezelfde winkel (en spijtig genoeg kan dit momenteel even niet). We kennen de mensen, de omgeving, de gewoonten en voelen ons zo veilig.

Maar leren en groeien kan je alleen maar als je nieuwe vaardigheden gaat oefenen buiten je comfortzone, buiten je gewoontepatroon, buiten je automatismen. Hoe belachelijk zou het zijn moest je nu nog met zijwieltjes rijden?

Leren je gemakkelijk te voelen in het ongemakkelijke.

De enige manier om uit je comfortzone te stappen is door te leren je gemakkelijk te voelen in het ongemakkelijke. Je zelf overtuigen – bewijzen – dat onze comfortzone verlaten niet alleen comfortabel voelt maar vooral heel belonend is. Om dit te leren moet je iedere dag je comfortzone verlaten. Doe iedere dag iets dat spannend aanvoelt. Doe iets dat niet past in je routine van elke dag. Neem een andere weg, zeg het op een andere manier, praat met iemand die je niet kent, doe die ene presentatie voor een nieuwe klant, pleeg dat ene telefoontje dat je maar blijft uitstellen, stel die ene moeilijke vraag in de vergadering, … het is maar een kleine stap, 30 seconden van lef kunnen soms een groot verschil maken.

Als je dit alle dagen doet zal je door de duur niet meer bang zijn om nieuwe dingen uit te proberen, je gaat er zelfs naar uitkijken. Je zal het gaan leuk vinden niet wetende hoe jouw nieuwe stappen zullen uitpakken en welke verrassingen jou te wachten staan. Doe nieuwe dingen en je zal verwonderd zijn wat de wereld rondom jou te bieden heeft.