Ontwikkeling heeft haar eigen tijd nodig, oefening heeft tijd nodig, alles heeft zijn tijd nodig. Je ontwikkeling gaat niet harder dan ze gaat. Stel kleine doelen die je vandaag nog kunt halen, maak er als het reëel is een weekplan van. Maar leg je niet vast op irreële doelen. Wees niet te streng voor jezelf bij het verwezenlijken van je doelen.

Als je te snel wilt, te rigoureus bent en alles in één keer wilt doen, zal dat je onrustig maken en je uit balans brengen.

Accepteer de momenten dat je niet in je kracht zit. Wellicht ben je je bewust van de dingen die je anders wilt doen en heb je in principe de mogelijkheden om dat te gaan doen, maar kun je op dit moment nog niet veranderen. Bijvoorbeeld omdat het nu nog niet past in je leven of omdat je onvoldoende invloed hebt op de situatie. Dat zal je moeten accepteren. Accepteren van de situatie zoals die is, ook als die niet fijn is, helpt je om datgene wat op je pad komt, beter te verteren.

Wanneer je goed voor jezelf bent en je jezelf houdt aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt, zul je merken dat je steeds meer van jezelf uitgaat, wat je vindt, wat je voelt en dat je heel langzaamaan je steeds minder druk maakt over wat anderen van je vinden.

Of je zult merken dat je niet meer zo tegen nieuwe dingen opkijkt waarbij je normaal gesproken veel spanning en weerstand op zou bouwen. Dat je steeds meer weet en voelt wat je wilt, wat je kunt en wat bij je past. Steeds meer sta je open voor je eigen gevoel, kom je bij je eigen keuzes, bij je eigen persoonlijke kracht, om van daaruit je levensloopbaan te sturen.

Marie-Paule