De banden worden her-zien, her-ijkt, ge-her-evalueerd.

Loslaten. Een nieuw mode woord of klinkt het gewoon chique? Loslaten.

Momenteel moet je ‘loslaten’. Ik geef toe, ik gebruik het ook af en toe tijdens mijn gesprekken. Tot wanneer ik dacht… ‘loslaten? Maar wat dan loslaten? Hoe werkt dat? Hoe doe je dat?’

Voor mij kwam het antwoord enige tijd terug.

Love you

´Love you’ hoor ik ze liefelijk zeggen door de telefoon. HEU?!? Heb ik dat goed gehoord? Had ik daar dan geen alleenrecht op? Ons zinnetje?

Sinds enige tijd heeft onze dochter een vriend. Ze heeft ‘een relatie’ roept ze vaak stellig. Het volstaat dat één van de twee ‘het’ vraagt, de andere positief op antwoord en paf boem,… ze hebben een relatie. In mijn ogen is er wel veel meer voor nodig, maar soit, voor nu kan ik er mee leven. Maar toch, wennen was het wel.

Maar bij wennen bleef het niet, het is een permanente ‘loslaat’ race waar je constant moet aan werken.

Maar wat moet ik dan loslaten? Mijn loslaat proces ging eerst vooral over: niet meer mee bemoeien, niet meer met je neus bovenop zitten, niet alles willen weten en controleren, in alles (nou bijna) alles ze haar eigen keuzes laten maken. Je weet wel de klassieke, in mijn ogen redelijk makkelijk aan te leren dingetjes. Fout!

Loslaten gaat veel verder, veel dieper, veel intenser. De banden, en ik bedoel alle banden, worden her-zien, her-ijkt, ge-her-evalueerd.

Het gaat niet meer over wat ze zegt, doet, beslist, vindt. Het gaat over emotie, over geheimen delen, over samenspraak, over blindelings vertrouwen, over samenzwering. Over houden van!

Nelson Mandela schreef een prachtig gedicht over ‘Loslaten’. Daar zegt hij onder andere ‘Loslaten is niet ontkennen, maar accepteren’.

Dus, als iemand je ooit nog het advies geeft om je twijfels, onzekerheden en misschien zelfs angsten en gevoel van machteloosheid los te laten, ga dan die emotie niet proberen weg te stoppen,  te vergeten of te ontkennen. Maar ga het benoemen, voelen en accepteren. Het gaat om bewustwording, persoonlijke groei en zo jouw volgende stap zetten.